Nawet Nie Myśl Aby Parzyć Wyśmienitą Kawę Zanim Nie Poznasz Tych 3 Sposobów. - Kawy świata

kursy dla baristów poznań

Szkolenia dla baristów

Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprosts

Nawet Nie Myśl Aby Parzyć Wyśmienitą Kawę Zanim Nie Poznasz Tych 3 Sposobów. - Kawy świata kursy dla baristów poznań
zych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.


Tradycja picia kawy

Kawa, poza tym, że stanowi bardzo ważny artykuł spożywczy w handlu, znalazła także swoje miejsce w szeroko pojętej kulturze. Idealnym przykładem mogą być Włochy, gdzie obecne są rytuały picia kawy i bogata tradycja jej przyrządzania w określony sposób. Nie jest to jednak jedyny kraj, w którym kawa stała się elementem kultury. Będąc najbardziej popularną używką, kawa znalazła się w wielu zakątkach świata i stała się napojem, którym delektuje się wiele osób. Czy tego chcemy czy nie, kawa przeniknęła do kultury w sposób naturalny, stając się jej częścią. Istnieje wiele tradycyjnych metod przyrządzania kawy, jeden z nich jest nawet opisany w Panu Tadeuszu, epopei narodowej. Tak samo w wielu utworach, zarówno europejskich, jak i tych zamorskich, można znaleźć wzmianki o kawie. Nie wspominając o kolekcjach w muzeach, zawierających przyrządy do parzenia kawy, czy bogato zdobione filiżanki, w których była serwowana. Także współcześnie obecne są różne rytuały i tradycje związane z kawą, jak chociażby popularne "wyjście na kawę".


Podstawowe gatunki kawy

Pierwszą rzeczą po przebudzeniu, którą wielu z nas robi, jest wzięcie dużego łyka naszej ulubionej ciepłej kawy, żeby zaraz potem rozpocząć dzień. Czy to biała, czy czarna, z cukrem lub bez, każdy z nas preferuje inny sposób przyrządzania tego napoju bogatego w kofeinę. Jednak sposób przyrządzania i podawania to nie jedyne rozróżnienie, jeśli chodzi o kawę. Można wybierać spośród różnych odmian, które będą się nieco różniły w smaku i aromacie. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Arabica jest zdecydowanie najbardziej popularnym gatunkiem kawy, który jest najczęściej uprawiany. Można wyróżnić wiele odmian arabiki, z których napar będzie się nieco różnił, w zależności z której części świata pochodzi dana kawa. Ziarna brazylijskich odmian kawowca będą miały inny bukiet smakowy, niż te pochodzące z upraw afrykańskich, czy południowo-azjatyckich. Drugim gatunkiem kawy, nieco rzadziej spotykanym niż arabica, jest robusta. Tutaj także można wyróżnić kilka odmian, jednak mniej niż w przypadku arabiki.


Sposoby przygotowania kawy

Podstawowy podział kawy na czarną i białą już powoli odchodzi w niepamięć, biorąc pod uwagę różnorodność serwowanych rodzajów kaw. Oczywiście podział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod tymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.


Skąd pochodzi kawa

Kawa, ulubiony napój wielu ludzi, współcześnie jest znana w wielu krajach na świecie, ciesząc się ogromną popularnością. Tradycja przyrządzania naparu z palonych ziaren kawowca, jak wszystko, musi mieć gdzieś swój początek. Uważa się, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed naszą erą spożywano ziarna kawowca, jednak w nieco innej formie niż robi się to obecnie. Ziarna wtedy gotowano i spożywano z dodatkiem masła oraz soli. Samą metodę przypalania ziaren i sporządzania z nich napoju, który znamy dzisiaj, opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a dzięki Beduinom rozpowszechniono ją w całej Arabii. Po rozpowszechnieniu kawy w krajach Bliskiego Wschodu był już tylko krok od pojawienia się ziaren w Europie, a później także w Ameryce. Pojawienie się kawy w Europie datuje się na XVI wiek, a w samej Polsce na koniec wieku XVII. Tak więc kawa, którą dzisiaj znany pod postacią czarnego naparu z palonych ziaren, musiała przebyć długą drogą, zanim trafiła na stałe do półek w naszej kuchni.



© 2019 http://kawy-swiata.tyco.com.pl/